Hur vår framtida handel ser ut är svårt att sia om. Spekulera kan man däremot alltid göra. Kommer man handla med livsmedel enbart via internet i framtiden? Eller kommer våra livsmedelsbutiker att finnas kvar och webblösningen bara vara ett alternativ?
Diskussionsämnen
Idag kan man handla på nätet när det gäller många olika typer av varor. Det finns e-handelslösningar för de flesta stora företagen och butikerna. Du kan handla mat, resor, hobbymaterial, skivor, filmer, husgeråd, möbler, inredning, böcker, kontorsmaterial, biljetter till olika evenemang … Ja, listan kan sannerligen göras lång. Kan inte företagen och butikerna idag erbjuda sina kunder möjligheten att handla på nätet, hamnar man snabbt på efterkälken.
Det finns flera olika typer av e-handelslösningar från olika leverantörer. I vissa kan man endast handla per faktura och i vissa kan man betala med såväl kort som via sin internetbank, faktura eller postförskott.
Grunden till vår tids e-handel lades redan på 1960-talet. Då skapade ARPANET, föregångaren till dagens Internet. Det var dock först i början av 1990-talet som det satte fart ordentligt i och med att WWW, World Wide Web, lanserades 1992. Nu kunde man börja bygga upp sina virtuella affärer där man kunde handla oavsett om man satt i Brasilien, Vietnam eller Sverige och oavsett vilken tid på dygnet det var. Idag är det en stor del av handelsomsättningen som sker via e-handel.
Framtida handel är också namnet på ett dialogprojekt som avslutades 2007 mellan regeringen, ett antal kommuner, regioner och företag. Syftet var att ”åstadkomma en hållbar handel med dagligvaror” till år 2025. Ett viktigt mål var att minska miljöpåverkan i alla led. Det togs fram en rapport som redovisar sammanställningar av viktiga e-handelsverksamheter och erfarenheter i Norden och norra Europa. Projektets aktörer tog fram mål som man ska arbeta mot och kom överens om att vidta en del konkreta åtgärder när det gäller vår framtida handel.